skwalan z trzciny cukrowej (23 g) marki Fitomed

chwilowy brak towaru

  • Producent: FITOMED
  • Kategoria: Pozostałe kosmetyki

Skwalan z trzciny cukrowej (Ecocert) jest cenną substancją oleistą, pochodną skwalenu obecnego w skórze ludzkiej i włosach. Skwalen jest składnikiem ludzkiego sebum (12-13%) oraz znajduje się w przestrzeni międzykomórkowej. Pełni w skórze funkcję emolientu i substancji nawilżającej. W miarę upływu lat, produkcja skwalenu spada, a skóra staje się odwodniona, nadwrażliwa i wiotka. Żeby odbudowywać jego naturalny poziom i zachować młody wygląd, musimy aplikować go zewnętrznie. Ponieważ skwalen jest substancją nietrwałą, metodą fermentacji otrzymywany jest skwalan o podobnej strukturze do skwalenu, lecz trwały i biozgodny ze skórą ludzką. Pod względem cechy kosmetycznych skwalan wykazuje takie samo działanie, a użytkowany zewnętrznie nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych. Skwalan zaliczany jest do luksusowych składników kosmetycznych, spotykanych głównie w wytwornych kosmetykach. Jest on stosowany w kosmetykach japońskich.

Postać: ma lekką, transparentną konsystencję, jest bezzapachowy, niezwykle dobre parametry sensoryczne.

Działanie: działanie, a także sensoryczne parametry skwalanu sprawiają, iż jest to wysoce pożądany surowiec kosmetyczny. Skwalan dostarcza substancje lipidowe do wewnątrz naskórka, które prosto mieszają się z naturalnym płaszczem lipidowym skóry i wykazują z nim biozgodność. Kosmetyki z dodatkiem skwalanu genialnie rozprowadzają się na powierzchni skóry i włosów, prawidłowo się wchłaniają i zwiększają przeznaskórkowy transport elementów aktywnych w głąb skóry. Dlatego warto wzbogacać skwalan w witaminy i substancje aktywne rozpuszczalne w tłuszczach, dodawać do olejków i balsamów do ciała. Skwalan jest niepodatny na światło, stanowi naturalną ochronę przed promieniami UV.

Profil działania substancji lipidowych obecnych w skwalanie:

  • nawilżające – skwalan dostarcza lipidy odpowiedzialne za utrzymywanie ciekłej, uwodnionej struktury spoiwa międzykomórkowego. Poprawnie nawilżona skóra jest miękka, sprężysta, wygładzona i bardziej wytrzymała na suche powietrze,
  • regenerujące – skwalan dostarcza „zdrowe" lipidy dodatkowe braki w płaszczu lipidowym i naskórku. Następuje także zamiana uszkodzonych wolnymi rodnikami lipidów na świeże. Kompleksowe działanie regenerujące sprawia,polepsza się gęstość skóry, staje się ona bardziej jędrna. Skwalan pełni dodatkowo rolę antyoksydantu, gdyż chroni własne lipidy naskórka przed wolnymi rodnikami i promieniami UV, zapobiega namnażaniu się bakterii i grzybów.

Skwalan z trzciny cukrowej najczęściej stosuje się w kosmetykach dedykowanych:

  • do cery suchej,
  • do cery wrażliwej,
  • do cery mieszanej,
  • do cery trądzikowej (skwalan rozmiękcza wykwity trądzikowe, nie jest komedogenny),
  • do cery dojrzalej (począwszy od 25. Roku życia liczba skwalenu w skórze maleje – około 50. Roku życia zmniejsza się o trzy razy),
  • do ciała jako olejek,
  • do włosów i paznokci dla regeneracji i uzdrowienia,
  • do demakijażu oczu (nie zapycha gruczolików na powiekach).

Przykładowe zastosowanie: by poprawić cechy swoich ulubionych kosmetyków można je wzbogacać skwalanem, dodając do olejku albo kremu od 5 do 80%. Wskazane jest wzbogacenie skwalanem olejków do ciała i włosów.

Skład: substancje lipidowe podobne do lipidów obecnych w skórze ludzkiej o szerokim profilu działania.

Otrzymywanie skwalanu z trzciny cukrowej a dbanie o środowisko: dbałość o środowisko naturalne jest aktualnie sprawą priorytetową. Zwracamy uwagę na uniemożliwianie wycinaniu lasów, mniejsze zużycie wody, jak na dodatek niższe wydzielanie dwutlenku węgla do atmosfery. Historia skwalanu zaczęła się od pozyskiwania go z wątroby rekina. Protesty konsumentów zmusiły producentów do zastąpienia go skwalanem roślinnym z oliwek. Obecnie najczystsza forma skwalanu jest pozyskiwana z brazylijskiej trzciny cukrowej. Dzięki sporej skuteczności gruntu realne jest osiągnięcie szybszej regeneracji bezkompromisowca. Uprawy brazylijskiej trzciny cukrowej nie zajmują przestrzeni pod uprawy żywności w przeciwieństwie do drzew oliwkowych.

objętość: 23 g

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe kosmetyki