• Producent: Lekraset
  • Kategoria: Pozostałe kosmetyki
Leuzea inaczej szczodrak krokoszowaty (Rhaponticum carthamoides) - cenna roślina z rodziny astrowatych, rosnąca na wysokości 1700-2200m n.p.m. Na wysokogórskich łąkach i polanach Syberii (Ałtaju i Sajanu) i docierająca do jeziora Bajkał. Leuzea często nazywana jest – korzeniem marala, ze względu na spore zainteresowanie ze strony jelenia Marala. Szczodrak krokoszowaty to ulubiony przysmak jeleni Ałtaju, pomagający im nadrobić niedobory części odżywczych w organizmie. Leuzea szczodrak krokoszowaty – parametry

Korzeń marala posiada bogaty skład chemiczny, zawierający kompleks witamin i mikroelementów: garbniki, alkaloidy, karoten, inulina, witamina C, olejki eteryczne, żywice, flawonoidy.

  • Garbniki - pomogą złagodzić stany zapalne, zatrzymać rozwój procesów zakaźnych.
  • Alkaloidy - wykazują działanie tonizujące i przeciwstresowe; pomagają rozszerzyć wydolność.
  • Karoten - naturalny przeciwutleniacz, udoskonala stan naczyń krwionośnych, tkanek; pomaga zwalczać wolne rodniki.
  • Inulina - naturalny prebiotyk, który stymuluje trawienie, wspomaga wchłanianie elementów odżywczych z pożywieniem i wzmacnia układ niepodatnościowy.
  • Witamina C - silny przeciwutleniacz i uczestnik procesów metabolicznych; pomaga zwalczać stany zapalne. Poprawia stan komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
  • Olejki eteryczne - działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwskurczowo.
  • Flawonoidy - przeciwutleniacze, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, ulepszają stan układu nerwowego.
  • Żywice - mają działanie bakteriobójcze, wykrztuśne, przeczyszczające.
Leuzea szczodrak krokoszowaty – sposoby zastosowania
  1. Zmielony korzeń rośliny zalej wódką w stosunku 1:10, odstaw na 14 dni, odcedź. Zaleca się przyjmować 2 razy dziennie po 30 kropli przed posiłkiem.
  2. Aby przygotować odwar, należy wlać do 1 łyżki zmielonego korzenia 1 szklanką wrzącej wody, podgrzać na kąpieli wodnej poprzez 30 minut, odstawić na 20 min, odcedzić.Przyjmować po 1-2 łyżki 2 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.
  3. 1 łyżkę zmielonych korzeni zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować na drobnym ogniu pod zamkniętą pokrywką poprzez 30 minut, odstawić na 30 minut, odcedzić.Przyjmować 1/3 szklanki 3 razy dziennie przed posiłkami.
  4. Suszony zmielony korzeń marala wymieszaj z miodem w stosunku 1: 9, starannie wymieszaj. Spożywaj 1 łyżkę 3 razy dziennie. Zamiast miodu można użyć serki, jogurt bądź inne produkty spożywcze.

Skład: Leuzea korzeń 100% - szczodrak krokoszowaty

Przeciwwskazania: indywidualna nietolerancja części artykułu.

Więcej o Leuzei na naszym blogu

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe kosmetyki